Ukupno prikaza stranice

srijeda, 27. siječnja 2016.

"Isteza ne isteza vrat za ništa ti. Doće Ona. Štaš unda ...". Zna je Ivan mrzit. Mrzija je buru, onu buru kad ne triba. Pogotovu kad ga oplete dok brusi oplatu pa mu unda sva ona prašina po njemen. Mrzija je buru jerbo mu je kočenila ruke u onin rukavicaman Škverskin iz sve po osam za po tri kune. Mrzija je buru jerbo se znala poigrat šnjimen, ispripadat ga i kako došla tako ošla a on bi je bidan još čeka. Njene refule. Ulićala mu nogavicaman u trliš. Di god je našla i najmanju bužu, jerbo nogavice su bile zalipite su boston trakon. Nisu je žalili do Debeljakov dolaska. Istina jesu je par puta provali brojat oni odozgar. Ka uštediće se. "Uštedili su. Miljune. Na svojin štednin računiman. Kako i niko neće prigleda. Straj. Paukova mriža je oto. Al neka in. Svi ćemo Bogu dragome na istinu.". Mrzija je Mučalo i crnu mačku i broj trinajst. Mrzija je žene šta gataju u kavu. Kad gataju. A sitija se kako se ... ma nije se pripa, kako se prikrstija i izmolija ono kad je iša iz bolnice da će malo noge protegnit, pa rezidencijalnin dilon Baća i naletija na prizor ... jebate pa to je značilo ovo - crna mačka, broj trinajst - Stipe umra.

Da je Mučalo baren zna šta ga čeka. Bidan. Nenavika na žemsko. A nije ga čekalo žemsko nega žemskoipo. Sam je o Njoj tako mislija. Nije on zavidija Stipi svomen. Nije. Al isto se često uvatija u mislima o Njoj, đava je neodnija dabili neodnija, naku. Kad god bi stala, a stala bi na vratiman, pa unda kad bi sunce joj se probilo kroz veštu ... stislo bi ga u prsiman, zeru, nako, ka suvo grlo, guca bi iako ništa nebi moga progucat. Svu pjuvaku želja bi odnila sobom. Sunce, boli ga briga, među noge pa ispod katriga, sve do one ure šta je Stipan jedan dan donija čudon se čudeći, ka da mu je prvi radni dan pa nema iskustva, da je naša ispravan, neškvorcan, još i točan, samostojeći, baš lip, sat. Opet se izgubija bidan Mučalo. Srića njegova da ne mora govorit. Srića njegova da je Mučalo. Jer da je mora progovorit ko bi. Kučka dabili kučka jedna. I unda, liti. One majice na špaline i ređipet crni, ređipet bili, ređipet rozi, ređipet šporkobile boje. One majice šta bi se zadigle od grudi jon spakovani u pushup ređipet šta ga jon, svaki drugi je, garant, Stipan uzeja u Intimisima u Marmontovoj. Iša je šnjimen. Znade. On bi oša do pirje, pa livo, pa doli desno, slabo panti ulice, nije zna jel oto Bosanska ili Pistura, Pistura biće, pa opet livo ono iza di se muslimani molu, pa bi sija nadajuć se srist koga od svoji. Lulule je tu već stalni i poznati gost. Neka mu je Buble njegova nikad prežaljena ošla. Rokija dobra, puno pasa, lipo misto, debeli osin. A oni neka kupuju. I kako bi Ona, s onin sisaman i ređipetiman dojila. Bil ditetu sise dala, jerbo šta će ako joj dite smeči sise il mliko jon ih prikoviše učini, pa jon dođu ka u krave muzare.

Ivan Meštrović:
„Majka i dijete“
Proba je Ivan par puta vidit šta to Stipan nalazi u Njoj, đavajeneodnija dabili neodnija, a u stvari pitajući se šta Ona nalazi u Njemen, jerbo, bar on zna da Stipan nije ništa posebno obdaren - ni deviznin računon, ni čunon. Je da kuva najboljo na svitu, je da sluša najboljo na svitu, je da zna najbolje viceve na svitu i koliko i samo znade. Ka da i iz oni kontejnera namisto škovaca trpa sebi u pamćenje. I uvik novi. Ti škavacini ka da ništa ne radu nega samo viceve pripričavaju po cili dan jedan drugome. Ćutija je mučalo nevolju. Čim ga je prva kap od znoja pošla. Ćutija je u prstu šta ga nema. Šta ga ostavija u Škveru. Za uspomenu im. Jebate, tri godine rata i dlaka mu nije pala. A, šta bi se reklo, tri miseca Škvera i omanama. Brez prsta. Za uspomenu im. A i jesu. Oće se s kineziman mirit. Diš ti s miljardaman brusača, varioca, tokara, skelara, cjevara, pjeskara, pitura, brodomontera, a svi gladni kruva. Vidija Mučalo to na internetu u Škveru kad je bija u Kadrovskoj. Gospođa Nelda mu pokazala. Volija je otu lipu i pristojnu gospođu. Ono ka kolega kolegicu. Ritka da se nije šticavala šporka i smrdljiva trliša. Ritka koja nije zavrnila nosinon, okrenila očiman i ka da je ona izumislila škver i brodogradnju. Nelda mu, jedan dan kad je iša minjat kartelu veli: "Ivane vidi ovo molim te, pa se požalite još jednom da vam je loše.". Ima je šta i vidit. Bidni kinezi. Di on radi u cokulaman škverskin, su kožnon zaštiton još, a priko svega se još zalipi boston trakon - kinezi bosi, u šlape u japanke. Di on masku, onu SMB iz JNA nosi a protiv prašine oni najlon kese metu bidni priko glave. Di on trliš i tutu ispod njega oni u kratkin majicaman i brezveznin gaćaman od doma. Nagovorija se Ivan. Pa se zamislija a mislit nemere. Kakoće. Letu sa svi strana. "Muškarčevo je oto. Radit najmanje dva posla ujednom. Srat i mislit može svak. Muškarčevo je mislit a ne srat nega ziđat. Mislit i šakon i kapon. Srat samo gujicon.". Sva ta konfuzija misli u glavi prikinula se u sekund sekunde jerbo čuja je. Čuja je njen oni ... kako se zove ... fićo nije garant. Šta sada vozi. I ta minja auta ka drugi bičve. Kabriolet mora da je.

Nina i njen novi đir












Unda se siti kako je sanja. Nema ni misec. Ka on Stipi tuče meso za na gradele i udre se po prstu a taman Nina došla novon Mazdom MX5 kabriolet, adaštaće. Ivan šta mu nije bija običaj zajauka, krv se prolila, niko ka ne čuje i ne abadaje, a Nina se ka zaletila i kako nije imala šta drugoga pri ruci otkine komad vešte i zavije mu njime prst i zaustavi krvarenje. A Mučalo blenija u noge jon prilipe i bile u onoj ka crnoj vešti. Zaboravija na bol, i na prst i na krv i da spava i da mu je najboljog prijatelja cura i sve i krenija je dahom svojin u njenu kosu, u uvo da će jon, vratu njenom, miris joj sav usisat šnje nosnicama raširenim ki u bika Kalu kad, da prostiš, čini dicu. A ona, san je to ipak, u sekund sekunde kraj auta i vrti mu onu krpu ka dica Kali ne bi li se zatrka. Probudija se cili mokar. I postelja mu mokra cila. Ne od znoja. Nije oto muškarčevo.
_________________________________________________________

RJEČNIK

štaš - šta ćeš
kočenila - usporavala pokrete hladnoćom
Škver – splitsko brodogradilište (u ovom tekstu se misli na određeno brodogradilište pa je Škver uvijek istoznačnica za BIS - Brodograđevnu industriju Split - danas sastavni dio DIV grupacije)
šnjimen - s njim
bidan - bijedan, jadan
reful - naizmjenični udarac vjetra
ulićala - uletala
trliš - kombinezon, radno odijelo
buža - rupa
su - s, sa
i, ij - ih
naku - onakvu
vešta - haljina
guca - gutao
neškvorcan - neokrznut
katriga - stolica
špaline - naramenice
ređipet - grudnjak
pirja - lijevak
osin - hladovina
smeči - zgnječi
njemen - njemu
ćutija - osjećao