Ukupno prikaza stranice

utorak, 24. studenoga 2015.

6. post


JEROLIM BUBLE ILI ŠJOR JERE TROGIRSKI


Nije mu tija Jere Trogirski kvarit dan. Ćutija je Beškinu sriću, radost i sad da mu on reče da ga je bubnija da je sve zvizde ovoga svita, a more bit i Galaksije cile vidija ... Pritrpija je Jere puno, puno više od jaka muškog udarca tilon o tilo. Čim je Beška oša sija je na tle. Nije više od bola moga stat iako se do sekund maloprin smija. "Dava san se samo ženi! da mi ne bi oto bilo zadnje šta san reka u svomen životu ... i još slaga. Da samo ženi. Nadava san se ja, Bogu fala, nadava dušon i tilon ... " i pade u nesvist.

trogirska narodna nošnja
Utaman tudan da će proć Fanat koji je nosija tri kašete pune bukav koje je ulovija s kraja, nako, iz zajebancije, na pedoče. Zna on di će šnjiman. U Tere i odma prodat, jerbo " U Tereze" je najjači restoran u gradu i ona može sve prodat. Da prostiš da in govno stavi na stol i da in reče da je dobro, lipo, ukusno, Njenon rukon spravljeno, misliš da se ne bi mašili. Veseleći se dinaru kojeg je zaradija bez po muke (neš ti, ponija grabilicu za pedoče, šnjome i skinija sa rive, bruma zera, same se lovu, bukve glupe, nije stavlja olovo, dovoljna mu bila težina ješke. Onda kad mu se treća kašeta napunila, došlo mu ža glupe ribe šta ka i japanci čini harakiri, pa je ostavija da se plodi, množi, da može i za godinu, dvi šta uvatit). Ive Fantulin šta mu je ritko ko zna ime i prezime, svi ga znali ka Fanta (misleći da je oni Fanat od briškula, a ne šta mu je neko lin za izgovarat cilo mu prezime Fantulin, krstija ga Fantom) bija je najbolji ribar nadugo i na široko - neslužbeno - od Splita do Zadra - svi su mu to abadavali. Dobar čovik, uvik s lulon u ustiman, kus ga ima, nije se boja najgoroga mora, ono kad provri i uzavri, ono kad su valovi od par metri, kad se svi krstu, pripanuti zaNj, onda biće najviše i gušta. Međutin, Fanat je koliko god neustrašiv za svoj život toliko ustrašiv za tuđi. Kad je sinja šjor Jeru Trogirskoga, kako sidi na tleju, leđiman o zidu i pognute glave, omanama je zaboravija Teru, kašete, bukve (bilo je i par lipi pica i fratara), sve je pobaca i zatrča se čoviku pomoć.
trogirska kala
Triskon da kako. Ništa uza se nije ima osin triske. Trisnija ga u desni obraz, pa još jednom, pa ga zazva: "Šjor Jere, šjor Jere!!!" ... dakuće, triska je uvik bila lik. Otvorija polako oči šjor Jere Trogirski, polako dolazija sebi. "Sad ću ja. Iden se zaletit po malo vode i cukra.". Prva vrata nisu bila daleko. U sedan koraka prioda i Fanat i dlanom, šta nije bija mali, udri po vratiman. Bidni ukućani. Ispripadali se, ali Fanat nije tija to, tija je da mu ko otvori i da čašu vode sa cukron. "Ferdo! Fanat je. Pomozite. Šjor Jere je u nesvist pa. Triba mi čaša vode sa cukron!". Odma su se vrata otvorila i starija Ferdina ćer Lucija mu: "Samo sekund. Sad će mater." Stvarno nije sekund ni proša trče Rose s čašon vode sa cukron. "Evo Ive. A di je bidni Jere?". Nije Joj tija ni odgovarat samo se zatrča Jeri.
trogirska kala
Jeri Trogirskome polako se vraćala svist. Polagano je i progleda i pročuja i počeja sve razumivat šta se oko njega zbiva. Pripozna je Fanta, Rosu, malu Lucu, uspija se odlipit od zida i zinit da se napije dok mu je Fanat pridržava glavu. Cukar i voda, likarija oduvik, za panute u nesvist i ovi put je učinila dobro. Šjor Jere Trogirski je progovorija: "Aj, ne brabčite (iako niko rič nije reka) ... dobro san. Ive pomozi mi da se dignen ...". Diga ga Fanat na noge. Nije još bija sigur šjor Jere Trogirski, noge ka od laštika da su, pa ga Fanat, ka dite malo, u ruke i šnjimen Jerinome domu. Rosa i Luce svojoj kući ipak malo zabrinute za šjor Jeru kojeg je cili Trogir zna, volija i poštova. U isto to vrime Beška u crkvi molija je molitvu za obitelj, misleći samo na Boga dragoga i Božju milost: "Gospodine Isuse, zafaljujem Ti za svakog člana svoje obitelji. Virujem da je svaki od njih Tvoj posebni dar za mene i poziv da ih nastojim usrećiti. Svoju si ljubljenu dicu podaria meni da budu moja dica, moji ukućani. Oprosti mi što toliku puta nisam s njima postupao kao s Tvojom dicom. Oprosti svakome od nas grije koje smo počinili jedni protiv drugih, protiv Tebe. Gospodine predajem ti sve obiteljske probleme i molim Te da nam dadneš mudrosti i snage da ispravimo sve šta je sebično, šta nije u ljubavi, šta je krivo i neispravno, sve šta nije po Tvojoj volji i šta razara našu obiteljsku ljubav i sriću. Dođi, Gospodine Isuse, dođi u moj život, uđi u moje obiteljske probleme. Okruži svakog člana moje obitelji svojim anđelima, zaštiti nas od napasti svakog zla, čuvaj nas od svake opasnosti i stradanja. Pošalji svoga Duha u izobilju da bi svaki član obitelji bio obnovljen na Tvoju sliku. Neka mir Duha Svetoga ispuni našu kuću i ostane s nama sada i uvijeke. Virujen Riči Tvojoj Gospodine: "Viruj u Gospodina Isusa i bit ćeš spašen ti i tvoj dom." Po završetku molitve Beška omanama pomisli na Hrvatku. I dite.
panorama Trogira



















RJEČNIK
šjor - gospodin
tija - htjeo
ćutija - osjećao
beška, bešika - kolijevka, zivka, zipka - u ovom kontekstu nadimak
oša - otišao
sija - sjeo
utaman - u taj čas
kašeta - sanduk od drvenih daščica
pedoče, dagnje, mušule, pizdice - vrsta školjke
jerbo - jer
bruma - mamac za privlačenje ribe
zera - malo
ješka - mamac na udici
briškule - kartaška igra popularna u Dalmaciji, može se igrati unjulo (jedan protiv jednoga) ili u parove (dva protiv dva igrača). Karta koja se pri mješanju okrene na vidljivu stranu je briškula (adut) a po jačini su karte raspoređene: as - 11 punata, trica - 10 punata, kralj - 4 punta, konj - tri punta, fanat - 2 punta, 7,6,5,4,2 su "liše" (bez punta) karte
lin - lijen
abadati, obadati - osvrtati se na nekoga ili nešto, uzimati u obzir što netko govori ili radi
kus - komad - u ovom kontekstu velik tijelom
gušta - uživa
sinja - primjetio/obilježio
omanama - odmah, u isti čas, u isti tren, najbrže moguće, žurno
triska - pljuska, zaušnica, pest, ćuška
cukar - šećer
prioda - prehodao
bidni - bijedni, jadni
brabčiti - nesuvislo govoriti
laštik - gumena rastezljiva traka