Ukupno prikaza stranice

petak, 13. studenoga 2015.

2. post

Govoruša je taman bija na rađi. Ka dizaličara u Škveru svi ga ka u Boga gledali, jerbo ne šta je on gori na "Breni" visoko, šta ga jedva vidi oko, nega ne digne li ti ga on, daprostiš, na vrime, unda kad ti triba, unda si jeba ježa. Ma šta ježa! Onoga ... onoga ... kako se reče ... dikoobraza. Ali ima iznimni slučajeva kad se Govoruša ne pita. Kad dođe takiitaki autoritet, ono ka niki koordinator, šef objekta i njiman viši, uzme dizaličin interni telefon i reče mu: "Ante, omanama, toito, tamoitamo, onoiono, vamoivamo". Unda je Govoruša zna, čim mu ime pominju, da je nešta zaozbilj. Baš je pomno čistija livu nosnicu svoga nosa čitajuć "Slobodnu", adaštaće, kad ono zazvoni telefon. Mislija se oću li neću li se javit jerbo nema, koliko mu je poslovođa reka, niki prioriteta danas. Pogleda na vr prsta blago šta naša je u livoj mu nosnici, zavrljucija ga kroz ponistru u more, " ... zajebaće se koja riba, bidna. Izist misleć da je kaka poslastica." mrvu zere protega se, i diga sluju, kako su ga naučila je zvat ova Škverska mlađarija. Kad je diga i čuja "Ante Kacijola ..." samo je problidija i pa u nesvist.
spliski Škver i Govorušina "Brena" (ona najvišja)
Za pegulu oto se desilo u smiraj dana. Ima Škver reflektore, svitla kolko oš, a Škverski vatrogasci skale i svoja svitla, al isto je rizik čovika spašavat s tolke visine u sumrak. Oni šta  je Antu, Govorušu zva je bija Mučalo. Čuja je u slušalici, sluji šta bi Govoruša volija reć, telefona Govorušin pad, a i dobro ga znajuć, meškinjava nakog, odma je zaključija da je pa u nesvist. Nazva je 93 - vatrogasnu Škversku postrojbu i reka in da je u "Breni" čovik u nesvisti. Kad su ga pitali da kako zna i još mu rekli "... aj doma mater zajebaji!", reka in je "Mučalo je ovdi. Govoruša je gori.". Omanama se veza prikinula i čula se sirena za uzbunu. Došli su dok si reka riba ribi grize šta stigne, di stigne i kad stigne.

Mučalo je već reka Brali šta je radija ka skelar, Jablanu šta je radija ka brusač varova, poslovođi u AKZu Jablanu, Antimonu nije moga reć jerbo ga nije ni bilo na poslu, Baja je na bolovanju (kupi železo garant), al kako će reć Zeki i Zekinom. Oni pjeskaru. U sekciji su. Nesmi i se prikidat. Oša je na poligon sekcija, on obični brusač, "luftaš" tražit šefa poligona, a čuja je da je jeben niki čovik. Kapo ga zovu. Ni ime mu mnogi ne znaju al mu stručnost priznaju. Svaki milimetar nacrta mu u glavi. Nema veze šta je više pijan nega trizan. Rukovodi i dobro vodi, a to šta se lula, oto je direktorov problem, nije njia, radnika. Odlučija ga nać i reć da i pušti da idu Kacijoli na sprovod. Od "Brene" iz koje nisu ni tribali izvlačit Govorušu, jerbo je doša sebi, a dakuće, neće doć tebi, i javija in se da je dobro i da će sam sić, daklen, od "Brene" do poligona tribalo mu je dobri 20 minuta oda. Tolki je Škver. A ljudi u njemen sve manje i manje. Govori se svašta nešta. Da će ga zatvorit. Da su lupeži, neradnici, pjančine, drogaši. Da ... neka govoru, neka govoru šta god oće, njiovo je pravo živit u zabludi. Škver je bija uvik kruv i Splitu i bližon mu okolici, Zagori napose, a u zadnje vrime čak više Slavonaca od Bosanaca, kooperanata, znači namisto da Slavonija rani Dalmaciju sad Škver rani Slavoniju. Sve to i tako misleć biža je Mučalo od činjenice Kacijoline smrti. Naće Zeku i Zekinog i zna da će Zeko, nolki kolki je tolko i suza isplakat, zna da će se Zekin berlav kaki je keljit ka da nije ništa ružno čuja ... al u biti on se ne kelji, nit pokaživa dobro oprane i održavane zube, nega je oto ditetu tik, stalno nasmijan bit - ol si lud ol ti je to tik. Tik je. Vidi Mučalo jednog od braće Radić blizanca i zazva ga: "Ej Radiću. Ej, Radiću!" šta mu grlo dalo da nadjača Škversku buku. Ovi mu se odazva sa već davno izlizanom, al još uvik efektnom bazon: "Štaš radit dite, reci ti barbi. Šta bi radija?" i udri usmij. Mučalo naki ozbiljan kaki mu je priša oma i Radića uozbilji, jerbo je pripozna po Ivanovoj faci da nešta ne valja. "Šta ti triba Mučalo?" "Kapo." "Eno ti ga kod špricadura u šestici."

spliski Škver iz arje, iz zraka
galebi i rebci takin ga vidu i pokoja svraka














_________________________________________________________

RJEČNIK

rađa - posao, izraz za bilo kakvu vrst rada
omanama - odmah, u isti čas, u isti tren, najbrže moguće, žurno
Škver – splitsko brodogradilište (u ovom tekstu se misli na određeno brodogradilište pa je Škver uvijek istoznačnica za BIS - Brodograđevnu industriju Split - danas sastavni dio DIV grupacije)
niki - nikakvih/nekih - ovisno o kontekstu u kojem se upotrebljava
bidna - bijedna
izist - pojesti
kaka - kakva
zere - malo
kacijola, kaciola, kacjol - kutlača, kutljača, kutal, karcivola, kačica, zaimača, šeflja, šefla, šefarka, šeflenka, paljak, grabilica, grabljača - u ovom kontekstu nadimak
pegula - nesreća, peh
- hoćeš
meškinjav, meškinjast - slabić, slabo razvijen, nekakav nikakav
"Brena" - donedavno najviša Škverska dizalica, postavljena u vrijeme kad je Lepa Brena bila najpopularnija pjevačica prostora bivše Jugoslavije. Danas u Škveru postoji i viša dizalica koja je dobila ime Blanka po Blanki Vlašić, splitskoj, hrvatskoj skakačici u vis.
brale, brajo - brat odmilja - u ovom kontekstu nadimak
jerbo - jer
i, ij - ih
"luftaš" - radi uštede u brodogradnji se koriste mnogi alati kojima je pogonsko sredstvo komprimirani zrak. "Luftaš" je radnik koji brusi zahrđale dijelove broda brusilicom koju pogoni zrak.
kapo - vođa, glavar, starješina, upravitelj - u ovome kontekstu nadimak
lula - ljulja, nesiguran na nogama
nolki - onoliki
berlav - blesav, glup, zaostao u mentalnom razvoju
keljit - smijati
bazon - forom, štosem
naki - onakav
kaki - kakav
oma - odmah
špricaduri - bojadisari koji koriste posebnu opremu i špricaju boju